Reportáže z Vítání ptačího zpěvu 2013

29.05.2013 21:10

Datum 4.5. 2013 v 6:30

Místo: Milíčovský les a okolní louky a rybníky

Počet účastníků: 13 adult a 2 juv :-)

Organizátoři: Tomáš Telenský a Alena Rulfová

V sobotu brzy ráno se naše „ptákomilná“ skupina vydala z rušného města do přírodní památky Milíčovský les. Cestou přes sídliště nad námi poletovali a svištěli rorýsi. Pověděli jsme si, že ve městech ubývají z důvodu nešetrného zateplování panelových domů, které rorýsi využívají jako hnízdiště. Více na Rorýsi.cz.

Na louce před Milíčovským lesem jsme po napínavém hledání konečně objevili cvrčilku zelenou a pozorovali pěnici hnědokřídlou stativovým dalekohledem. Dokonce se ukázal i ťuhýk obecný. U rybníka pěl píseň mistr slavík. Déšť nás dvakrát zahnal do altánu, nicméně účastníky to neodradilo – vytvořilo to útulnou atmosféru, povídali jsme si o ptácích. Ti se po dešti opět rozezpívali. Zblízka se ukázal králíček ohnivý a na závěr nás potěšily dva druhy lejsků – bělokrký a černohlavý.

Vycházka, ač občas deštivá, se vskutku vydařila. Rozloučili jsme se ve 12:47.

Nadšení pozorovatelé při Vítání ptačího zpěvu. Foto: Alena Rulfová.

Seznam pozorování je k dispozici zde:

https://birds.cz/avif/obs.php?#sf=1&dm=0&url_fmt_ver=0.2¤t_sf_changed=1&d[Observer]=telensky%2C+rulfova%2C+vitani&d[DateType]=1&d[DateExact]=4.5.2013

Alena Rulfová

 

Kdy: 5.5.2013  v 6:30

Kde: nádraží Bubny, Holešovice, Stromovka

Počet účastníků: 26 adult a 4 juv

Organizátoři: Tomáš Telenský, Lucie Hošková, Alena Rulfová a Lucie Šmejdová

Naše vycházka byla plná překvapení. Začali jsme na Bubenském nádraží, kde nás na kolejích překvapil bramborníček hnědý. Bohužel idylické staré nádražíčko se stane obětí developmentu, jak nám pověděli Kateřina Vídenová a Adam Wlazel z letnasobe.cz. Po ukázce hnízdiště kavek a rorýsů v typické staré holešovické zástavbě nás velmi překvapil holub hřivnáč, hnízdící na budově. Ve Stromovce se konečně rozjasnilo a ptáci rozezpívali, včetně budníčka lesního, který zpíval dokonce na dvou místech a účastníci ho po chvilce hledání v koruně stromu mohli také spatřit. Vycházku jsme ukončili v 11:45 u stromového hnízda kavek u Malé říčky.

 

Radost dětských účastníků z ptáčků vždycky potěší. Foto: Alena Rulfová.

Seznam pozorování:

https://birds.cz/avif/obs.php?#sf=1&dm=0&url_fmt_ver=0.2¤t_sf_changed=1&d[Observer]=telensky%2C+rulfova%2C+vitani&d[DateType]=1&d[DateExact]=5.5.2013

Tomáš Telenský & Alena Rulfová

Datum 11. 5. 2013 v 8:00

Místo: Rybník Slatina

Počet účastníků: 43

Organizátoři: Vít Štancl, Vlastimil Osoba, Lucie Nová a Michaela Brožová

11. 4 .2013 proběhla pod vedením členů Pražské ornitologie (V. Štancl, V. Osoba, L. Nová, M. Brožová) akce v rámci celorepublikového Vítání ptačího zpěvu. Naplánována byla procházka od zastávky autobusu Škola Dubeč přes pole nad obcí, zahrádkářskou kolonii až na břehy Slatiny, kde byly nataženy sítě a probíhal odchyt ptáků a jejich kroužkování před očima účastníků. I přes nejistou předpověď počasí a značně podmáčený terén byla parádní účast, přišlo 43 nadšenců včetně 8 dětí, z nich víc jak polovina absolvovala celý program včetně vycházky. Hlubokými bahny projel dokonce i jeden kočárek s nejmladším účastníkem :-) Déšť si dal přestávku přesně na dobu, jak bylo potřeba, znovu začalo pršet, když se lidé rozcházeli k domovu.

Pozorováno či naposloucháno bylo 48 druhů ptáků včetně např. bramborníčka hnědého, ťuhýka obecného nebo špačka obecného, který právě vyklízel nepořádky od svých mladých z hnízda.

Na břehu Slatiny bylo odchyceno a kroužkováno celkem 71 jedinců z 10 druhů pěvců. Zblízka si mohli účastníci prohlédnout všechny naše druhy vlaštovkovitých včetně sedmi břehulí říčních (Pták roku 2013), tři základní druhy rákosníků (čtvrtého jsem „pouze“ slyšeli), cvrčilku zelenou, pěvušku modrou aj. (fotografie, výčet pozorovaných druhů a přesné počty odchytů zde).

Odměnou pro organizátory byly nejen spokojené tváře zúčastněných, ale dokonce i jedna moc dobrá bábovka, která byla společnými silami na závěr spořádána.

Michaela Brožová

Břehule říční (Riparia riparia). Foto: Vojtěch Brož

 

Datum: 21.5.2013  v 19:00

Počet účastníků: 65 adult a 2 juv!

Organizátoři: Tomáš Telenský, Alena Rulfová a Lukáš Viktora

Vycházky se účastnil rekordní počet účastníků. Po úvodu, několika populárních informacích o slavíkovi a pozorování jiných běžných druhů jsme přešli k Lukášovi, který měl již nachytáno. Jednu pěnici hnědokřídlou a 2 slavíky, z toho jeden měl Lukášův kroužek (chycen na stejné lokalitě po 5 letech). Slavíci nás pak trochu zradili, neb ve větrném počasí se zpěvem stávkovali. Vložili jsme proto krátké povídání o sovách s pouštěním nahrávek. Potom se jeden ze slavíků krásně rozezpíval přímo vedle nás. Nejvěrnější známé tváře s námi pak skončily v hospodě U Černého koně v docela početné sestavě (cca 11 lidí).

Tomáš Telenský & Alena Rulfová

Poslušný slavíček pózuje pro fotografa. Foto: Vojtěch Brož.

Další fototografie z ptačího vítání naleznete v galerce.

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.