Jaké bylo letošní soustředění v Polabské nížině

10.07.2013 23:44

Letos jsme se z Milovického vojenského prostoru v rámci ornitologických soustředění přesunuli v Polabské nížině o kousek dále. Cíl jsme pojali v širším měřítku – dvě skupinky se soustředily na dvě oblasti kolem řeky Labe.

 

Průzkumy probíhaly v různých biotopech - ať už se jednalo o záplavové lesy kolem Labe nebo přilehlá slepá ramena řeky. Foto: Petr Suvorov.

 

První skupina si dala za svůj hlavní cíl zmapovat Labské tůně a prostor mezi obcemi Byšičky a Káraný. Druhá skupina pozorovala a zapisovala ptactvo na druhé straně Labe, kolem Čelákovických jezer a obce Sedlčánky. První den bohužel počasí nepřálo – silný déšť donutil první skupinu k ústupu už kolem osmé hodiny a druhá skupina musela vyrazit o to později. Nicméně slunné nedělní ráno oběma skupinám promoklé kalhoty a bundy vynahradilo.

V průběhu sobotního odpoledne proběhla společná exkurze. Z atraktivních druhů se v průběhu víkendu podařilo zaznamenat například čápa černého (Ciconia nigra), rybáka obecného (Sterna hirundo), morčáka velkého (Mergus merganser), husu velkou (Anser anser), krutihlava obecného (Jynx torquilla) nebo žluvu hajní (Oriolus obolus). Za zmínku stojí také savčí pozorování 1 ex tchoře tmavého (Mustela putorius), který se na účastníky soustředění přišel podívat ze vzdálenosti asi třicet metrů.

 

Účastníci polabského soustředění. Foto: Petr Suvorov.

Zvířena byla velmi pestrá. Na snímku lejsek bělokrký (Ficedula albicollis) a mláďata veverky obecné (Sciurus vulgaris). Foto: Denis Matthey.

Byly splněny všechny hlavní cíle soustředění – sesbírání určitého objemu dat, osvěta pro ornitologické nováčky a zejména snaha o pohodový víkend v přírodě. Seznamy pozorovaných druhů naleznete na Avifu.

Za Pražskou ornitologii se letos zúčastnili: Paulina Piasecka, Michaela Červenková, Dana Ježová a Matyáš Adam. Dále nám společnost dělali Vladimír Krucký, Jakub Fojtík, Pavel Fojtík a Tomáš Daněk. Rádi bychom poděkovali všem zúčastněným za milou společnost a budeme se těšit na další společný víkend ve středočeských luzích a hájích!

Více fotek naleznete ZDE.

Denis Matthey & Petr Suvorov

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.