Jak proběhl tábor pro malé přírodovědce

29.08.2013 22:47

Ve dnech od 19. do 23. 8. probíhal další turnus oblíbeného příměstského tábora pro malé přírodovědce. Kromě jiného bohatého programu byla letos poprvé pro děti od 6 do 9 let připravena i ukázka odchytu a kroužkování našeho zpěvného ptactva. Děti se tak dozvěděly mnohé nejen o kroužkování, ale i o ekologii, morfologii a migraci našich drobných pěvců.

Děti u kroužkovatelských sítí. Foto: Dana Ježová, Escapes to Nature

Mohly si prohlédnout, jak vypadá nárazová síť, výbava kroužkovatele včetně hliníkových kroužků, kleští, pytlíků, určovací příručky atd. Celý vyklad a samotné kroužkování sledovaly děti s nadšením a ještě více se jim rozzářily oči, když si malého ptačího kamaráda mohly prohlédnout zblízka nebo si na něj dokonce sáhnout. Přestože sestava odchycených druhů nebyla nikterak bohatá (sýkora koňadra, sýkora modřinka, brhlík lesní, rehek domácí) celá akce se vydařila a bezpochyby byla vítaným zpestřením jak dětem tak i jejich vedoucím.

Jak vypadá vlastně ptačí kroužek... Foto: Dana Ježová, Escapes to Nature

Po kroužkování a svačině na děti čekalo překvapení v podobě vycpaného výra. Všechny si ho nadšeně prohlížely a pozorně vyslechly, k čemu se výr při kroužkování používá a jak a proč na něj reagují draví ptáci.

Seznámení s ptáčky bývá pro děti vždy velkým zážitkem. Foto: Alena Rulfová.

Dále jsme se vydali po stopách minulosti, do dávné Jury, kdy zhruba před 150 miliony let vznikli první praptáci. Někteří z dětí už historii vzniku ptáků dobře znali, a tak je nepřekvapilo ani to, že slavný Archaeopteryx navzdory všeobecné představě o jeho mohutnosti ve skutečnosti dosahoval přibližně velikosti dnešního holuba. Nakonec jsme opět vyrazili ven a vyzkoušeli si, jaké to je být sovou a spoléhat se při lovu kořisti především na sluch, a jak nesnadný život mají vlaštovky a ostříži kvůli nadměrnému používání pesticidů v zemědělství.

Alena Rulfová

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.