Albinismus u lysky černé

12.08.2013 00:47

S různými formami bílých skvrn nebo bílého opeření se asi většina ornitologů na svých pozorováních setkala. Obzvláště časté je pozorování bílé barvy na opeření kachny divoké, ale často bývá u pěvců, jako například u kosa černého.

Nejprve k tomuto problému trocha teorie. Nejenom že nezaškodí, ale i vyjasní terminologii. Často se totiž používají dva termíny: albinismus a leucismus a dochází nezřídka k jejich záměně. Takže definice: Albinismus je genetické porucha tvorby černého barviva (melaninu). Je pro něj charakteristická bezbarvá kůže, bílá srst (peří) a červené zabarvení očí. Toto růžové (načervenalé) zabarvení je způsobeno prosvítáním cév a kapilár v pokožce a očích. Velice často je takto postižený živočich světloplachý a trpí poruchy vidění. Albinismus není částečný. Při leucismu zvíře ztrácí většinu melaninu, má tedy bíle nebo velmi světle zbarvenou srst (peří), oproti albínům ale mívají modře zabarvené oči. Zvíře mívá často částečně zachovanou kresbu v peří nebo je  strakaté.

 

Albinotické mládě lysky černé s matkou. Foto: Ivan Mikšík.

Dne 19. května 2013 jsem pozoroval případ albinismu u lysky černé. V Praze u Hrnčířů na rybníce Sladkovský pozoroval rodinku lysek. Mláďata se právě klubala, na hladině plavala 3 mláďat, jedno sedělo na břehu. Dvě z nich (jedno plavající a jedno sedící na břehu) byli albíni. Po mém příchodu si je rodič plavající na hladině k sobě svolával (pro 3 plavající úspěšně). Mládě na břehu (albín) sice skočilo do vody, ale jenom "volalo". Pták inkubující nakonec seskočil z hnízda a mládě si "odvedl" na hnízdo. Na hnízdě byly vidět nejméně 2 hlavičky čerstvě vylíhlých mláďat. Nakonec byla na hnízdě všechna 4 vzrostlejší mláďata, ale jenom 2 albíni lozili po inkubujícím ptákovi a byli v těsné interakci s ním (poměrně netypické u lysek - jako je lození po zádech). Albíni měli zcela bíle zabarvení peří a červené oči. Ostatní mláďata měla zbarvení typické pro mladé lysky.

Při kontrole 21. května 2013 byla v rodině pouze "normální" mláďata - celkem 5. Po albínech ani stopy. Důvodem zmizení albínů může být predace (v oblasti se vyskytuje např. pochop rákosní) nebo nepříznivé faktory provázející albinismus (poruchy vidění atd.).

Ivan Mikšík

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.