Zpráva z listopadového sčítání slípek zelenonohých

22.01.2014 22:15

 

Slípka zelenonohá (Gallinula chloropus) s plastovým kroužkem. Foto: Petr Suvorov

Listopad 2013 – „Větší Praha“

 

Sčítání proběhlo mezi 17. – 26. listopadem 2013 na vybraných lokalitách Velké Prahy včetně nemnoha rybníků za hranicemi VP (především tam, kde byl odůvodněný předpoklad výskytu značených ptáků). Cílem sčítání bylo zjistit počet zimujících slípek a odečíst ptáky s barevnými kroužky. Zúčastnili se 22 ornitologové, kteří navštívili 40 lokalit (cca 95 samostatných vodních nádrží a vltavských úseků) a pozorovali 388 jedinců.

Počet zimujících slípek je na pravidelně sledovaných lokalitách nižší než v předchozích dvou sezonách, úbytek jde na vrub mladých ptáků. Především v zoologické zahradě a na toku Vltavy jsou stavy mladých ptáků mimořádně nízké.Pro srovnání, v listopadovém termínu bylo v zoo zjištěno v minulých letech:                                                 2010 = 84 ex (bez určení věkové skladby)                                                                                                                         2011 = 81 ex. (s mírnou převahou mladých)                                                                                                                     2012 = 88 ex. (42ad, 46juv)

2013 = 42 ex. (33ad, 9juv)

 

Bylo pozorováno nejméně 111 značených jedinců, 101 se podařilo identifikovat. Největší množství nepřečtených kódů se urodilo v zoo, kde se po povodni významně snížil počet vodních ploch a také potravní nabídka. Ještě v době sčítání byly v zoo 3 nádrže suché.

Nejzajímavější podzimní výsledky barevného značení:

Změna zimoviště

  1. samec NRse přesunul z Vinoře do Čakovic. Jestli byl celé léto ve Vinoři, není zcela jisté, protože srpnový odečet spadá do doby, kdy již začíná pohyb ptáků z hnízdišť.
  2. samec RF loni v lednu na Vltavě pod Bulovkou, nyní na Aloisově. RF patří k několika málo slípkám, kde známe hnízdiště i zimoviště

 

Návrat na zimoviště ze známého hnízdiště

Samec DPa samice LTpatří  k ptákům, kde známe pohyb během celého roku.

 

Návrat na zimoviště, které leží jinde než místo zrození

Samec RD kroužkovaný jako juv na Vltavě pod Bulovkou, s největší pravděpodobností ještě v rodičovském okrsku, přesídlil na první zimu na Rokytku nad Hořejším rybníkem. Léto strávil neznámo kde, aby se vrátil zimovat na Hořejší rybník (200 m od místa loňského zimování).

 

Návrat na zimu do extrémně položeného rodičovského okrsku

Samice VE, která hnízdila v Břevnově, se vrátila do Valdštejnské zahrady. Kromě této jednoroční samice zalétla do VZ zimovat i jiná +1K samice neznámého původu. Je to první doklad o tom, že Valdštejnská zahrada může být zimovištěm i pro jiné slípky než jsou domácí pár a jejich mláďata.

 

„Předčasný“ odlet na zimoviště

Samice LH opustila partnera s nedospělými mláďaty někdy v průběhu měsícezáří. 28. 9.  již na lokalitě nebyla, přestože samec se staral o 5 polovzrostlýchjuv, vylíhnutých cca 20. srpna.

 

Dočasné opuštění místa celoročního pobytu

  1. samice EM odešla ze zoo do Stromovky v době, kdy byla většina nádrží bez vody
  2. samice EB odešla ze zoo na Vltavu ze stejného důvodu

 

Odchod z hnízdní lokality

Samec AQ přítomný v zoo ještě několik týdnů po povodni byl nalezen při listopadovém sčítání na Vltavě pod zoo. S největší pravděpodobností odešel kvůli „suchu“. Jeho okrsek ještě není na normálním stavu vody.

 

Doklad velké schopnosti přežít ztrátu kondice

Samice PM byla chycena do ruky na protipovodňové hrázi v Libni v kachektickém stavu (179 g) a s invazí střevních parazitů, když předtím byla po 14 dnů pozorována pokulhávající po souši. Po přeléčeníantiparazitiky byla za vhodného počasí vypuštěna na místě odchytu. Vzhledem k tomu, že stav jejího opeření byl při vypuštění špatný(rychle se smáčela), a ani kondice za nic nestála (181 g), nedával jsem jí velkou šanci na přežití. Přesto byla v létě po povodni pozorována v zoo a nyní je zpátky na své lokalitě u ústí Rokytky. Pokud se to dá na dálku posoudit, v perfektním stavu opeření.

Karel Pithart

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.