Vzácný sokol v péči záchranářů - tisková zpráva Střediska ekologické výchovy Lesů hlavního města Prahy

13.09.2012 12:49

Zraněný dravec v Obchodním domě Kotva. Foto: Jan Sedláček

Pracovník ZS Jinonice a člen Pražské ornitologie Jaroslav Kubíček při odchytu sokola stěhovavého. Foto: Jan Sedláček

Velké překvapení čekalo na pracovníky Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy, kteří přijeli v neděli 9. září zachránit zraněného dravce v obchodním domě Kotva v centru Prahy. Jednalo se totiž o velmi vzácného sokola stěhovavého (Falco peregrinus).

Samice sokola vlétla dovnitř objektu při pronásledování holuba a následně narazila do skleněné výlohy při pokusu dostat se ven. V současné době je zraněná samice v péči odborníků a postupně se zotavuje ze zranění. Pokud se bude její stav nadále zlepšovat, může se vrátit zpět do přírody již v brzké době.

Jedná se o velmi vzácného kriticky ohroženého dravce, jehož populace na dlouhá desetiletí úplně vymizela z naší přírody. Jen velmi pomalu se vrací na svá historická hnízdiště.

V 90. letech minulého století zahnízdili sokoli v Praze na Týnském chrámu jako v jednom z vůbec prvních měst v Evropě. Přestože dnes již v některých evropských městech sokoli hnízdí pravidelně, v Praze naposledy zahnízdili před více než deseti lety v roce 2001. Od té doby se zde vyskytují bohužel jen nehnízdící jedinci těchto nádherných dravců. Své místo v městském ekosystému bezesporu mají. Jako dravci živící se např. holuby, mohou významně přispět k přirozené regulaci stavu holubů ve městě.

Díky vytrvalému úsilí řady nadšenců věnovanému výzkumu a ochraně těchto ptáků můžeme o nalezené samici zjistit řadu informací. Podle identifikačních kroužků na noze například víme, že se jedná o jedince narozeného v sousedním Německu, který se od roku 2011 zdržuje  v Praze. Pokud se jeho záchrana a návrat do přírody podaří, budeme moci s napětím sledovat, zda v následujících letech  přispěje k návratu hnízdících sokolů opět do Prahy. Možnosti k zahnízdění  jsou ve městě velmi omezené, proto je snaha umísťovat na vhodných místech náhradní budky a nabízet vzácnému dravci bezpečné hnízdní prostředí. Na jaře letošního roku se podařilo Lesům hlavního města Prahy a ornitologům České společnosti ornitologické jednu náhradní budku umístit také na kostele v Praze Karlíně.

Tento výjimečný dravec a nepřekonatelný letec (až 300 km/hod.) si určitě zaslouží naši péči a pozornost.

Petra Fišerová

Tisková zpráva je ke stažení na: https://www.lesypraha.cz/index.php?cat=72701&aid=1191

Lesy hlavního města Prahy jsou organizací města, která se od roku 1992 stará o pražské lesy, malé vodní toky i rybníky. Spravují také záchrannou stanici pro volně žijící živočichy, zajišťují včelařskou činnost a prostřednictví střediska ekologické výchovy spolupracují se školami, rodinami i seniory.

Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy v Praze Jinonicích od března 2012 přijímá zraněné či jinak handicapované živočichy nalezené na území Prahy. Občanům Prahy také poskytuje informační servis v oblasti péče o živočichy. Informace o Záchranné stanici LHMP najdete na www.lesypraha.cz

© 2011 Všechna práva vyhrazena.