Naše první dobrovolnická akce: Prořezávání náletových dřevin na rybníce Slatina

29.10.2012 23:51

Rybník Slatina s Malešickou spalovnou na pozadí. Foto: Petr Suvorov

V průběhu letošního roku jsme zaslali na pražský magistrát první dokument pro podporu ochrany rybníku Slatina, který je mnohými považován za jednu z nejbohatších ptačích lokalit v Praze na hnízdící zvláště chráněné druhy ptactva. Protože má pro nás lokalita prioritní postavení, shodli jsme se, že by bylo dobré se o ni také čas od času starat. Proto Lukáš Viktora ve spolupráci s Víťou Štanclem zorganizoval první dobrovolnickou akci Pražské ornitologie, a sice prořezávání náletových dřevin.

 

Cílem akce bylo odstranění pionýrských dřevin ve východní části rybníka. Rozrůstající se dřeviny by mohly do budoucna odčerpávat vodu z mokřadu, dopomáhat zazemňování a stínit vodní plochu, čímž by negativně ovlivnily teplotu litorálu. Proto Lukáš oslovil členy fóra, zdali by byli ochotni přiložit ruku k dílu. K našemu překvapení se na lokalitě 28. 10. 2012, sešlo 11 členů Pražské ornitologie, jeden student ornitologického kroužku Stanice přírodovědců a jeden zahraniční host s pilkami, nůžkami a sekyrkami. Už během první půl hodiny byla na zemi založená notně vysoká hromada kmenů mladých břízek a vrbiček. Karel Pithart pomohl rozdělat velký oheň, jehož stabilitu celý den bedlivě střežil. Vatra, která vznikla, pohltila v průběhu dne všechny mladé stromky z okolí. Za šest hodin práce se naší skupině podařilo vysekat většinu nežádoucích náletových dřevin na východním břehu rybníka. Doufáme, že jsme tímto lokalitě dopomohli k jejímu blahodárnému vývoji a že se za odměnu budeme moci těšit přítomnosti vzácných opeřenců.

Závěrem dodává Lukáš Viktora: "Přítomno bylo 13 pracantů, snědlo se 26 buřtů, pecen chleba a spotřebováno, nikoli vypito bylo 0,5 l Randapu, decentně, nikoli do vody, jen na řezné plochy." :-)

Petr Suvorov

Účastníci brigády prořezávání v říjnu 2012. Zleva: Lukáš Viktora, Sathvik Nalubola, Karel Pithart, Michaela Brožová (ve stínu), Jana Škorpilová, Víťa Štancl, Šimon Kronus, Petr Suvorov, Martin Sládeček, Zdeněk Tůma, Petr Kolka, Vlastík Osoba a Vojta Brož.

Foto: Petr Suvorov

Kompletní fotoreportáž z celé akce naleznete TADY. Foto: Petr Suvorov, Vlastík Osoba & Lukáš Viktora

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.