Pozvánka (01. 12. 2013): Zimní ornitologická exkurze "Mělnické pískovny 2013"

21.11.2013 20:31

Pozvánka na ornitologickou akci

„Mělnické pískovny 2013“

NEDĚLE 01. 12. 2012, 9:00 hod

Pražská ornitologie si dovoluje vás pozvat na exkurzi "Mělnické pískovny 2013". Exkurze proběhne v neděli 1. prosince 2013 a bude věnovaná zimujícímu ptactvu v Polabí se zaměřením na na periodicky narušované biotopy pískoven. Mnoho polabských pískoven slouží jako významná zimoviště vodních ptáků. K vidění zde mohou být stovky kachen včetně vzácnějších druhů, jako jsou tzv. mořské kachny (Mergini). Pozadu nezaostávají ani potápky a volavky včetně vzácnějších výskytů volavek bílých (Casmerodius albus). Na okolních polích jsou k vidění káňata lesní (Buteo buteo) a rousná (B. lagopus). V ruderálních porostech kolem pískoven mnohdy zimují četná hejna zrnožravých pěvců (Carduelis sp., Passer sp.).

 

Ptactvo polabské nížiny. Shora zleva: Lžičák pestrý (Anas clypeata). Kormorán velký (Phalacrocorax carbo). Stovky kachen a kormoránů zimující na některých z pískoven. Káně lesní (Buteo buteo). Foto: Petr Suvorov

Délka trasy bude dost záviset na počasí, zájmu účastníků a množství zimujících ptáků. Doporučujeme s sebou vzít teplé oblečení, jídlo a pití, deštník či pláštěnku, boty, které odolají případnému bahnu, a samozřejmě dalekohled. Exkurze bude doprovázena odborným výkladem. Sraz v 9:00 v obci Hostín u Vojkovic - přesné souřadnice místa srazu jsou zde: 50°17'50.380"N, 14°23'53.597"E.

Počítejte s tím, že lokality jsou od sebe vzdálenější a přesuny autem budou nutné. V případě, že víte, že auto mít k dispozici nebudete, je možné, že jiný z našich účastníků jej mít bude. Lze si tedy zavolat cca den předem a poptat se organizátorů, zdali není někde volné místo.

Na setkání se těší zástupci Pražské ornitologie Martin Sládeček, Petr Suvorov a František Pochmon.

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.