Ohlédnutí za zimní exkurzí 2013

15.12.2013 21:20

 

Na Zálezlické pískovně bylo celkem cca 2000 ptáků. Foto: Petr Suvorov

Na prvního prosince proběhla v pořadí již třetí oficiální zimní exkurze Pražské ornitologie. Cílovou destinací byly mělnické pískovny a krajiny jim přilehlé. Polabská nížina je díky intenzivní těžbě písku doslova poseta zatopenými pískovnami. Mnohé z nich se stávají vhodnými lokalitami pro tah i zimování vodních ptáků.

Rozhodli jsme se přesvědčit, jak bude situace vypadat na začátku prosince. Místem srazu se stal Hostín u Vojkovic. Když jsme dojeli na místo, očekávalo nás zde neuvěřitelných 11 vozů, což i nám, organizátorům, docela vyrazilo dech. Z Hostína jsme se přesunuli na vzdálenou rozlehlou pískovnu, jejíž část je stále ještě pod tlakem aktivní těžby. Vozy jsme nechali na přístupové polní cestě, protože někteří by mohli mít problém s nízkým podvozkem. Z okolního pole nás bedlivě sledovala káně lesní (Buteo buteo). Ušli jsme sotva pár kroků, když se v malém ruderálu ozval strnad luční (Miliaria calandra). Na samotné pískovně příliš živo nebylo, což bylo dozajista způsobeno faktem, že den před naším příchodem zde proběhl odstřel kachen. Někteří z nás měli štěstí na krásného jestřába lesního (Accipiter gentilis), jiní na hejno 30 čejek chocholatých (Vanellus vanellus). Příliš jsme tedy nezaháleli a vyrazili jsme hned na druhou lokalitu, pískovnu Zálezlice. Cestou jsme na poli potkali hejno labutí velkých (Cygnus olor), ale také trojici volavek bílých (Casmerodius albus).

Prvním zájmovým druhem exkurze se stal strnad luční. Foto: Jiří Barták

Štrůdl automobilů a hejno stativáků u silnice budily mezi starousedlíky pozornost. Foto: Petr Suvorov

Na samotné vodní ploše zálezlické pískovny bylo o poznání živěji. Na vodní hladině plavalo víc jak tisíc vodních ptáků. Převažovaly sice kachny divoké (Anas platyrhynchos), bedlivější pozorovatelé nepřehlédli osamělého kormorána velkého (Phalacrocorax carbo), čírku obecnou (Anas crecca), pár hvízdáků eurasijských (Anas penelope), malou skupinku morčáků velkých (Mergus merganser), ale také trojici husí – dvě husy velké (Anser anser) a k našemu překvapení také husu běločelou (Anser albifrons). Kolem nás rychle prohnala krahujce obecného (Accipiter nisus) poštolka obecná (Falco tinnunculus) a oba letěli pryč. Strávil jsme zde notnou dobu, aby si i menší účastníci dosytosti užili méně běžných druhů ptactva. Poté jsme nasedli do aut a celý konvoj se přesouval na pískovnu Lhotka. Zde bylo ptactva o něco méně – z vodních ptáků pouze lysky černé (Fulica atra) a potápky roháč (Podiceps cristatus). Ve větvích stromů se ozvali dva drozdi brávníci (Turdus viscivorus) a mnohé potěšil překvapivý zimní zpěv králíčka obecného (Regulus regulus).

Ze Lhotky jsme popojeli na poslední lokalitu, jezero Mezi mosty u Lázní Toušeň. Toto místo je významnou středočeskou hnízdní lokalitou husy velké, racka chechtavého (Chroicocephalus ridibundus) a zdržují se tu poslední 1 – 2 páry rybáka obecného (Sterna hirundo). Rozestavěli jsme na břehu stativové dalekohledy a po nepříliš dlouhé době pátrání jsme našli, co jsme hledali – první potáplici severní (Gavia arctica). Tento druh byl v posledních dvou týdnech na lokalitě opakovaně pozorován. Po bedlivém prohledání celé vodní plochy z různých stran jsme zde napočítali celkem 5 jedinců, což bylo velkým zážitkem zejména pro ty z nás, kteří se do terénu dostanou pouze svátečně. Mimo potáplice ovšem stálo za zmínku i veliké zimující hejno čížků obecných (Carduelis spinus), dvojice ledňáčků říčních (Alcedo atthis) nebo rozestavěné hnízdo moudivláčka lužního (Remiz pendulinus).

Pozorování pětice potáplic severních na jezeru Mezi mosty bylo pro mnohé členy exkurze velmi intenzivním zážitkem. Foto: Jiří Barták

Alena Rulfová a Luděk Jokel se ujali krátké demonstrace kroužkování ptactva na dvou odchycených sýkorách modřinkách (Cyanistes caeruleus).

Ukázka kroužkování. Foto: Petr Suvorov

Sluníčko se pomalu začalo schylovat k západu a já jsem v duchu děkoval Matce Přírodě, že nám dala takové krásné počasí. Celý den nepršelo, účast na exkurzi byla nadmíru vysoká a opeřenci se chovali nadmíru mravně a seděli tam, kde jsme je potřebovali. Co více si může člověk přát… :-)

Petr Suvorov

FOTOGRAFIE Z CELÉ AKCE NALEZNETE ZDE

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.