Nový „Svensson“ již v prodeji

11.09.2012 13:17

Dokonalá terénní určovací příručka zahrnující ptáky celé Evropy, severní Afriky a Blízkého východu je jen jedna a ve svém švédském originále nese označení Fagelguiden: europas och medelhavsomradets faglar i fält. Naštěstí existuje i v nám srozumitelnějším anglickém překladu s názvem Collins Bird Guide nebo Birds of Europe – to podle toho, jestli byla vydána nakladatelstvím HarperCollins v Londýně nebo americkém Princetonu. Autory jsou pánové Killian Mullarney, Lars Svensson, Dan Zetterström a Peter J. Grant. Tedy alespoň autoři prvního vydání z roku 1999. Jedná se skutečně o dokonalou publikaci, v níž se snoubí vynikající ilustrace s výstižným textem.

Českému ornitologovi byla předložena v roce 2004 také česká verze vydaná nakladatelstvím Svojtka v překladu Romany Anděrové. Počáteční nadšení ovšem záhy přineslo rozčarování, které bylo zapříčiněno desítkami chyb a nepřesností, které se v textu vyskytovaly. Na internetu se dá nalézt hned několik zklamaných recenzí této publikace. Podstatu knihy naštěstí tvoří bezchybné ilustrace, které zůstaly zachovány, byť občas s chybnými popisy. Díky tomu i český „svensson“ plní svoji roli terénní určovací příručky.

V roce 2010 bylo vydáno druhé přepracované a rozšířené vydání této legendární publikace, na jejímž přebalu tentokrát chybí jeden z autorů – Peter J. Grant, který předčasně zemřel v roce 1990. Nové vydání se záhy objevilo ve výbavě mnohých českých birdwatcherů a nahradilo tak českého „svenssona“. Když jsem o něm psal v dubnu 2010 příspěvek na web s názvem Jedna kniha ve dvou kabátech, tak jsem ještě netušil, že se o dva roky později budu podílet na jeho českém překladu osobně.

 

Robert Doležal

Tento článek byl z části převzat z webu www.birdwatcher.cz se svolením autora. Dodatek administrátora: Členové ČSO mají možnost získat knihu s exkluzivní slevou 30%, tedy za 384 Kč (doporučená cena je 549 Kč). Slevu je možné uplatnit v internetovém obchodě vydavatele - www.knihysevcik.cz.

 

Staré a nové vydání kultovní určovací příručky ptáků

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.