Jak se točila reportáž o rackovi šedém na Vltavě

03.02.2012 12:04

Tisková zpráva na našem webu z 31. 01. 2012, kterou vydala Pražská ornitologie ve spolupráci se sekretariátem ČSO, způsobila velmi překvapivě rozruch téměř okamžitě. Média na sebe nenechala dlouho čekat.

Ještě před jejím uveřejněním jsme na základě telefonického rozhovoru s ředitelem ČSO Zdeňkem Vermouzkem byli kontaktováni redaktory Mladé Fronty, kteří otiskli již ve vydání 28. 1. – 29. 1. první reportáž o přítomnosti racka v Praze. Ihned po zveřejnění se nám ozvala redakce časopisu Rytmus života, která žádala fotografie racka. V den zveřejnění se zpráva jako smršť objevila na následujících portálech:

Novinky.cz ; Ecconet; Osel; Ptáčci.net; iDnes.cz; Regiony 24; Frýdecko - Místecko.cz; Velká Epocha; Bizinet; Blog 21. století; Aktuální zprávy Praha

Následně nás kontaktovala TV NOVA s žádostí o reportáž. Narychlo sestavený komparzový tým, složený ze tří členů Pražské ornitologie, dvou externistů a ředitele ČSO zamířil k Vltavě spolu se štábem TV NOVA. Nikdy není možné zaručit na 100%, jestli bude objekt zájmu přítomen na lokalitě, ale tentokráte jsme měli štěstí a racek seděl na svém oblíbeném místě na betonovém pilíři uprostřed řeky. Přes velkou vzdálenost se štábu podařilo udělat několik záběrů ptáka, které byly posléze doplněny záběry Moravského ornitologického spolku, pořízenými v předchozích dnech. K našemu překvapení věnovala TV NOVA rackovi v hlavních zprávách více prostoru, než se očekávalo. Reportáž tak vyšla v hlavním vysílacím čase Televizních novin a nebyla zařazena na jejich konec, jak bývá u obdobných reportáží zvykem. Přítomnost vzácného ptačího zatoulance v Praze tak nepřímo poskytla výbornou příležitost pro realizaci ornitologické osvěty.

Fotogalerie ze záznamu reportáže na Novotného lávce a Karlově mostě je k vidění ZDE.

Petr Suvorov

 


 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.