Jak dopadla vánoční exkurze za zimujícími ptáky "od soutoku do centra"

18.01.2012 22:31

I obyčejná kachna se může stát celebritou. Foto: autorka. Celá fotogalerie je k dispozici ZDE.

Dne 17.12.2011 se uskutečnila první (doufáme, že z mnoha dalších) ornitologická exkurze Pražské ornitologie. Byla vedena k břehům Vltavy za zimujícími vodními ptáky. Bohužel letos nám zatím počasí v tomto směru moc nepřeje, množství ptáků i druhová variabilita byla dost nízká. Ale i tak si to všichni účastníci exkurze parádně užili.

Exkurzi vedli Petr Suvorov a Martin Sládeček. Sešlo se nás asi 20 nadšenců od nás věčných laiků až po evidentní znalce, zastoupena byla i nejmladší generace milovníků ornitologie. Z Palackého náměstí jsme se přemístili do Modřan, odkud jsme se vraceli po pravém břehu do Podolí. Cestou jsme pozorovali lysky černé (Fulica atra), slípky zelenonohé (Gallinula chloropus), poláky chocholačky (Aythya fuligula), jednoho samce pižmovky domácí (Cairina moschata f. domestica), kormorány velké (Phalacrocorax carbo), samozřejmě kachny divoké (Anas platyrhynchos) a racky chechtavé (Chroicocephalus ridibundus). Dozvěděli jsme se podrobnosti o rozpoznávání jednotlivých druhů menších racků, jejich výskytu, či určování věku a další zajímavé informace o životě strak, holubů i jiných běžných ptáků našich měst. Velkým zážitkem byl pro nás odchyt kachen divokých, vyprávění o těchto všude přítomných ptácích jsme si pak zpestřili názornou ukázkou odchyceného kačera a jeho kroužkování.

Neplánovaně byla zařazena do programu i projížďka přívozem k lihovaru a zpět, a pak jsme již sjeli tramvají k železničnímu mostu, který jsme přešli na smíchovské zimoviště vodních ptáků. Tady nás čekaly mimo již vyjmenované následující druhy: labutě velké (Cygnus olor), polák velký (Aythya ferina) a husa velká (Anser anser). Proběhlo velké povídání o labutích, jejich životě, připlulo k nám i odrostlé mládě „immutabilis“. Odečítali jsme kroužky labutí, M. Sládeček mistrně odchytil jednoho dospělého samce, tak jsme měli vzácnou příležitost prohlédnout si tohoto ptáka opravdu podrobně. P. Suvorov nám vysvětlil způsob rozpoznávání pohlaví u labutí. Velkému zájmu se těšil i jediný exemplář husy velké.

Tady byla pak exkurze ukončena, jako dáreček jsme dostali ještě informaci o výskytu hvízdáka euroasijského (Anas penelope) u Novotného lávky, což jsme si pak se synem úspěšně ověřili. Bylo to naše první pozorování tohoto druhu, takže i veliká radost. Díky pánové, bylo to bezva!

                                                                      

Michaela Brožová

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.